Memuatkan ...Anjing Afrika berkembang biak

Orang Afrika adalah anjing asli yang sangat tahan di Afrika Selatan. Namanya berasal dari penguncupan dua perkataan yang partinya tepat anjing Afrika. Walau bagai manapun, beliau juga mempunyai banyak orang lain dalam bahasa asalnya. Ada yang menghubungkan mereka pada masa lalu dengan anjing parah yang akan kita bahas dalam artikel lain tetapi kini dilindungi dan diiktiraf oleh Persatuan Kennel negara Afrika Selatan. 

Sejarah Africanis

Mungkin anjing ini telah berkembang seperti semua orang dari seri gala. Terdapat penemuan dan testimoni sejarah seperti jurnal perjalanan peneroka yang terkenal seperti Vasco de Gama yang akan mengaitkan diri dengan struktur fizikal ini. Walau bagai manapun, boleh dinyatakan bahawa yang pertama melihat secara saintifik bahawa terdapat persamaan antara spesimen yang dibuat sebagai baka adalah penyelidik Johan Gallant dan Joseph Sithole. Yang terakhir ini tidak dapat membantu menyedari bahawa beberapa anjing yang dimiliki oleh orang asli mempunyai ciri dan tingkah laku fizikal yang sangat serupa. Kerana dipercayai bahawa ini adalah bangsa yang telah berkembang secara spontan, tanpa pengurusan saintifik dan selektif oleh manusia, terdapat beberapa varian yang di kembangkan secara khusus berdasarkan kawasan-kawasan tertentu di Afrika selatan. Oleh itu, persekutuan anjing antara bangsa tidak mengiktirafnya sebagai bangsa.

Tingkah laku Africanis

Watak berbeza dari anjing kepada anjing, satu lagi sebab mengapa ini bukan baka yang diiktiraf di peringkat antara bangsa. Walau bagai manapun, ia adalah haiwan yang sangat bernilai terutamanya pada masa lalu kerana ia berperanan aktif dalam kehidupan penduduk tempatan. Kerana dia adalah seekor anjing liar, dia biasanya sangat oportunis, pintar, dan degil.

Kanak-kanak dan Africanis

Ini pasti bukan anjing ideal untuk kanak-kanak, ia mesti dikawal. Walau bagai manapun, ia juga perlu dikatakan bahawa biasanya, di kawasan di mana ia berkembang, adalah sangat sukar bagi kanak-kanak untuk menjadi anak hanya kerana terdapat lebih banyak keluarga. Di samping itu, di tempat-tempat ini, anjing tidak dirawat dengan baik dan kanak-kanak lebih biasa dengan hubungan fizikal antara yang sama dan interspesies. 

Untuk memberi contoh yang jelas, dalam masyarakat yang sedang berkembang dan dewasa, lelaki yang dikejar oleh anjing mungkin sangat takut, walaupun anjing mengejar mereka untuk bersenang-senang. Tetapi di kawasan di mana baka ini berevolusi, tidak biasa bagi lelaki untuk berani, memegang tongkat dan menjadi orang yang mengejar anjing untuk mempertahan kan diri. Penulis telah menyaksikan kejadian ini. Oleh itu, tidak boleh dikatakan bahawa ini adalah anjing yang sesuai untuk keluarga yang disematkan oleh kemakmuran dan kemodenan. 

Predisposisi Africanis

Anjing ini mempunyai kecenderungan untuk berkumpul dalam kumpulan sebenar. Apabila ternakan ini teratur, tanpa ragu, mereka dapat menyumbang untuk melindungi kampung dan memburu. Mereka tidak selalu diperakukan dengan hormat dan tidak ada kejadian langkah antara pakej anjing liar dan binatang lain atau bahkan manusia. Tidak syak lagi ia digunakan sebagai pengawas dan pemburu walaupun teknik memburu telah membangun kan sokongan dari anjing seperti ini tidak begitu penting seperti dahulu. Kita tidak sepatutnya membingungkan seperti yang difahami di Barat. Di tempat-tempat di zaman purba, jenis pemburuan dengan anak panah dan tombak diadakan dengan tujuan untuk bertahan hidup yang tidak begitu banyak dengan konsep memburu moden.

Penjagaan Africanis

Apabila saya berfikir tentang menjaga anjing-anjing ini, saya ketawa. Ini adalah anjing yang digunakan untuk membersih kan diri dengan menggulung debu dan jarang sekali mereka dibenarkan masuk ke dalam rumah. Katakan kebersihan biasa adalah mencukupi tetapi seperti banyak jenis canida jenis ini, dia mesti dapat menjaga dirinya dengan sempurna.

Umat Africanis Penyokong

Kebanyakan anjing ini hidup di atas sisa makanan lelaki kerana di tempat-tempat itu ia meluas dan dari mana ia datang, biasanya tiada wang untuk menyokong anjing, baik dari segi vaksinasi dan makanan. Tidak semestinya dia juga makan sampah, bangkai atau permainan. Seperti setiap anjing dewasa mesti makan sekurang-kurangnya sekali atau dua kali sehari. Ia tidak mempunyai hipersensitiviti khas untuk semua jenis makanan yang biasa digunakan dalam anjing suapan.

Salam kepada Africanis

Tanpa ragu-ragu, penternak terbaik di dunia sentiasa semulajadi. Pemilihan semulajadi yang benar dan ketiadaan salib yang disasarkan telah menimbulkan anjing yang sangat tahan, terutama sesuai untuk wilayahnya sendiri, kebal terhadap patologi yang paling umum dan kecacatan biasa anjing pura. Anjing Afrika, hidup di mana banyak anjing mati. Banyak pemilik anjing asli, secara kiasan, tidak tahu apa yang doktor haiwan itu. Mereka juga secara semula jadi sangat tahan terhadap parasit dalaman dan luaran. Oleh itu ia boleh dikatakan bahawa mereka jauh lebih sihat dan lebih tahan daripada purata tetapi masih sensitif terhadap semua faktor yang boleh menjejaskan haiwan liar atau dalam negeri.


it | en | zh | es | ar | pt | id | ms | fr | ja | ru | de

// 2017-01-02 - 2019-08-06 // @ignispets #sains #persekitaran #biologi #haiwan #anjing

Artikel dalam kumpulan ini

  1. Binatang anjing Affenpinscher
  2. Anjing Afrika berkembang biak
  3. Binatang anjing Airedale Terrier
  4. Baka anjing Jack Russell
044.EU | Home | Syarat | Privacy | Penyalahgunaan | Hashtag