Memuatkan ...Cinta sejati, perbincangan

Saya telah menulis artikel ini mengambil perbincangan halusinasi yang dibuat oleh seorang wanita kepada seorang kawan tetapi selepas beberapa lama saya menyedari bahawa saya kelihatan lebih dan lebih kanak-kanak. Oleh itu, saya memutuskan untuk menulis semula artikel ini. Saya mempunyai keseronokan dan kehormatan untuk bertemu dengan orang-orang usia tertentu yang akan menentukan cinta sebagai sesuatu yang bermula apabila rama-rama berakhir di perut. Perasaan itu berdasarkan adat, kehidupan seharian dan timbal balik. Apabila setiap pihak berkorban sedikit untuk memahami yang lain. Tetapi di manakah perasaan dan perasaan ini secara umum datang? Budaya kita selalu mencadangkan perbezaan yang jelas antara cinta platonik dan cinta erotis. Tetapi adakah kita benar-benar yakin bahawa dunia ini adalah hitam dan putih?

Asal cinta dan pilihan semula jadi dalam pendapat saya yang sederhana

Apabila saya fikir asal-usul cinta, saya suka menutup mata saya dan membayangkan sesuatu yang lebih tua daripada kita manusia. Boleh dikatakan bahawa berjuta-juta tahun yang lalu, beberapa siri asid amino bergabung bersama untuk membentuk protein pertama, dari saat yang tepat, mencetuskan siri proses, mungkin sifat yang kebetulan yang mungkin akan membawa kita menjadi apa yang kita ada hari ini. Sel-sel hidup pertama kemudian akan terbentuk daripada protein. Ini membiak secara bebas melalui proses yang dikenali sebagai mitosis selular.

Dari masa ke masa, beberapa mikroorganisma ini akan berevolusi untuk membentuk organisma yang lebih besar, sel-sel yang organisma-organisma yang lebih kompleks itu boleh mempunyai khusus untuk melaksanakan fungsi mereka dengan lebih cekap. Oleh itu, ia mungkin munasabah untuk mengandaikan bahawa dari sini bahawa draf apa yang kita dalam moden dapat menentukan sebagai cinta berasal.

Menurut teori saya, sebenarnya, biasanya, organisma multiselular hidup lebih daripada satu organisma bersel tunggal kerana sel-sel yang membentuknya sebagai "pengorbanan", dengan proses yang disebut apoptosis, untuk memberi ruang kepada sel-sel yang lebih muda dan lebih berfungsi lagi. Dan apakah cinta jika bukan korban yang dibuat untuk kebaikan yang dianggap lebih penting? Berapa ramai daripada kita boleh mengorbankan diri kita untuk kebaikan yang lebih tinggi seperti kesihatan kain sosial di mana kita hidup?

Oleh sebab organisma saling bergantung kepada persekitaran di mana mereka hidup, ada kemungkinan pembezaan gen diperlukan untuk membolehkan generasi akan datang menyesuaikan diri dengan perubahan ini dan menyokong pembiakan unsur-unsur pemenang untuk meneruskan spesies ini. Oleh itu, sejenis pembiakan seksual akan dilahirkan di mana dua organisma akan bersatu untuk menghasilkan subjek yang lebih baik, lebih sesuai dengan alam sekitar atau mutasi berterusan yang terakhir.

Hidup semulajadi tidak semestinya mudah di awal dan tidak mudah walaupun sekarang. Kita perlu mencari jalan untuk dua orang spesies yang sama untuk mempercayai satu sama lain untuk bergabung bersama. Satu perkara penting yang penting juga mungkin adalah untuk membolehkan mata pelajaran terbaik mempunyai lebih banyak peluang untuk membiak. Ciri ini tidak pernah meninggalkan kehidupan dan intrinsik dalam genom malah manusia.

Sedikit demi sedikit, pemilihan semula jadi yang disebut akan menghasilkan mekanisme yang berguna untuk pemilihan spesies. Saya percaya bahawa bukanlah suatu kebetulan bahawa ramai orang jatuh cinta dengan kecantikan (difahami sebagai simetri dan kesihatan). Ia juga tidak kebetulan bahawa sesiapa yang secara fizikal tertarik kepada seseorang, mempunyai kecenderungan untuk mendekati dan mempercayai kedua. Tarikan juga boleh dinyatakan sebagai keinginan seseorang untuk menjadi stabil, berguna, berupaya, bijak, kaya atau berkuasa.

Pemilihan semulajadi banyak spesies akan mengarahkan ini ke arah sosialiti yang lebih bertanda untuk memihak kepada kelangsungan hidup mereka dengan cara yang paling berkesan. Kesukaan yang kita dapat merasakan kepada seseorang yang kita anggap sangat dekat dengan kita, boleh jadi akibat corak mental ini yang wujud dalam genom kita. Kecenderungan ini mungkin akan menjadi punca hakikat bahawa kita mengalami lebih banyak lagi daripada kehilangan seseorang yang dekat dengan kita.

Untuk pandangan sinis ini, seseorang boleh membantah dengan mengatakan bahawa dengan peredaran masa, konsep cinta telah berkembang dengan ketara dengan bergerak lebih jauh dan jauh dari faktor-faktor fizikal dan semula jadi yang saya jelaskan di atas. Satu contoh yang boleh dibuat untuk menyokong pandangan yang bertentangan ini adalah hakikat bahawa seseorang juga boleh jatuh cinta dengan seorang penyair. Tetapi jika sensitiviti satu tangan dapat dianggap sebagai percanggahan, di sisi yang lain ia dapat difahami sebagai kecenderungan normal untuk menjaga lebih baik anak.

Satu lagi bantahan yang boleh dibuat ialah cinta itu, walaupun salah satu perasaan yang paling diperdebatkan dan dikaji, masih tidak jelas kepada orang yang jauh lebih banyak belajar daripada saya. Ini benar, saya pastinya bukan hadiah nobel. Terdapat begitu banyak orang yang merasakan mereka suka sambil gagal menerangkan pautan ini secara rasional. Tetapi, saya boleh berhujah bahawa walaupun kesakitan, dari seseorang yang tidak profesional, boleh dianggap sesuatu yang tidak dapat dijelaskan dan di atas semua, apabila seseorang merasakan kesakitan, seseorang itu tidak selalu mempunyai kehendak atau fakulti untuk merasionalisasi sebab-sebabnya.

Ia mungkin kelihatan sangat sejuk dan tidak jelas pendapat saya, tetapi saya percaya pada semua hati nurani bahawa, sama ada atau tidak dicetuskan oleh reaksi yang boleh diramalkan dan biologi, apa-apa perasaan menyumbang untuk menghidupkan kehidupan. Bertentangan dengan tanggapan yang saya percaya saya berikan dengan artikel ini, ini adalah kewujudan perasaan yang saya percaya menjadikan kehidupan bernilai hidup. Terutama jika kita menganggap spesies seperti kita yang adakesedaran diri dan banyak mekanisme yang berputar di sekeliling kewujudan.

Pada masa ini, untuk manfaat (saya harap) mereka yang ingin meneruskan bacaan ini, saya fikir ia berguna untuk memetik beberapa sumber tentang apa tafsiran mengenai topik yang dipersoalkan, atau mengenai cinta.

Cinta dan tradisi agama yang paling meluas

Merumuskan dalam beberapa perkataan konsep cinta dalam pelbagai tradisi dan agama yang popular adalah tugas yang mustahil. Kami bercakap tentang konsep yang telah berkembang selama berabad-abad dan yang masih hari ini menimbulkan ketegangan pada minda teologi dan falsafah yang paling tercerahkan. Dan saya berharap anda akan memaafkan saya jika apa yang saya nyatakan di bawah boleh menjadi terlalu mudah, separa dan dangkal. Ia juga perlu untuk menentukan bahawa selama bertahun-tahun, dalam mana-mana agama, telah ada tahap evolusi tertentu dalam tafsiran kata-kata dalam buku suci.

Sekiranya kita mengkaji agama Kristian, dengan teliti membaca Alkitab dan Injil, kita dapat menghargai makna trikotomi yang jelas. Jika di satu pihak tidak ada keraguan bahawa pada masa ini kita bergantung pada pengorbanan, difahami sebagai pengorbanan anak Allah atas cinta kepada manusia (kesaksian baru) dan sejenis cinta yang berdasarkan amal dan belas kasihan terhadap jiran, sebaliknya seseorang tidak dapat membantu tetapi perhatikan bahawa dalam perjanjian lama cinta Tuhan adalah cinta tanpa syarat. Sebenarnya, jelas bahawa di bahagian awal Alkitab, ada rujukan yang jelas mengenai ketaatan. Ringkasnya, jika seseorang setia kepada firman Tuhan dan perintah-perintahnya, seseorang pasti dapat disayangi oleh yang terakhir. Jika tidak, contoh-contoh kemarahan ilahi tidak jarang berlaku. Walau bagaimanapun, semua ini dikurangkan oleh kemurahan ilahi yang tidak dapat dibezakan dengan perhatian terhadap sifat manusia yang pasti berubah-ubah.

Agama Islam menentang penglihatan ini, di mana ia adalah cinta kepada setia untuk Tuhan yang berada di pusat segala sesuatu, lebih daripada itu dalam Alkitab di mana, sesungguhnya, anak Tuhan disiksa dan disiksa. Walau bagaimanapun, dalam agama Islam, ada perintah untuk "mengasihi sesama manusia sebagai orang yang mengasihi Tuhan". Juga dalam hal ini, cinta kepada Tuhan adalah istimewa untuk merugikan semua elemen duniawi yang membentuk kehidupan manusia. Secara peribadi, saya perasan persamaan dengan perjanjian lama. Seketika selepas Tuhan, ada tokoh yang sangat penting yang disebut "Muhammad": nabi Allah. Untuk memberikan contoh penjelasan saya ingin mengutip ayat untuk lebih menunjukkan jenis cinta yang kita bicarakan. "Dalam tiga perkara, manusia mendapati kemanisan iman: semoga Allah dan Nabi-Nya menjadi lebih dicintai oleh yang lain; bahawa dengan mengasihi manusia, anda tidak mengasihi dia kecuali di dalam Tuhan. "Dari sini jelaslah bahwa mencintai sesama seseorang hanya baik jika dia berada di dalam Tuhan, atau jika dia mengikuti perintah Tuhan dan dikehendakiNya.

Dalam agama Hindu kita tidak mempunyai Tuhan tunggal tetapi seorang pujaan dewa. Antara pelbagai diviniti, ada beberapa yang menyatakan pelbagai konsep yang sama sekali berkaitan dengan sifat kehidupan dan konsep konsep cinta. Dalam legenda yang menceritakan Kali Kali misalnya kita hanya dapat menghargai cinta fizikal, jelas seksual dan agresif. Dewi Lakshmi, sebaliknya, harus menginspirasi sejenis cinta yang lebih manis, lebih pelindung dan ibu. Dewi Parvati mewakili sebaliknya cinta yang lebih rohani dan setia, cinta klasik penyair yang bertahan hidup dan tidak berdasarkan penampilan fizikal. Dewi Sarasvati sebaliknya mewakili kecintaan kepada sains dan seni, apa yang kita sebut semangat untuk sesuatu, perdagangan tertentu, seni atau hobi. Ia adalah cinta yang sangat jelas dan rasional di mana cita-cita ayat cinta tradisional tidak mencari ruang. Dewi Durga, seperti Dewi Kali, mewakili pesona wanita mandiri. Cantik dan kuat, ia menjadikan kita memahami betapa tradisi Hindu selalu memperhatikan aspek feminin semulajadi manusia. Di sini pesona, kecukupan dan kecantikan adalah protagonis legenda yang tidak dipertikaikan. Dewi Sita sebaliknya mewakili kesetiaan perkahwinan, walaupun dalam legenda, cinta semacam ini tidak dipahami oleh para protagonis, itu adalah salah satu nilai yang dianggap sangat penting dalam bidang cinta.

Dalam agama Buddha kita harus mengamalkan semacam cinta rohani di mana, sambil menikmati semua aspek yang terakhir, adalah perlu untuk tidak berpaut kepada apa-apa kerana segala-galanya adalah sementara. Lebih dari agama-agama lain, sebenarnya, sebuah detasmen diamalkan dalam hal ini yang mesti melibatkan semua nafsu manusia untuk mencapai ketenangan yang diperlukan untuk memahami konsep pencahayaan. Buddhisme juga mengajarkan keperluan untuk kebaikan dan kebajikan kepada orang lain dengan cara tanpa syarat. Berbeza dengan beberapa tradisi Eropah, cinta mesti sentiasa dan dalam apa jua keadaan membawa kebahagiaan kepada orang yang dikasihi dan oleh sebab itu, penalaran di sebalik banyak tradisi yang berkembang dari kesusasteraan Yunani tidak dipertimbangkan: "Siapa yang menyakitkan membuatmu tertawa dan orang yang mencintaimu membuat kamu menangis ". Satu lagi aspek yang sangat penting, yang menjadi semakin popular dalam budaya moden hampir semua orang, adalah kebebasan dalam pasangan. Dalam banyak kali, kasih sayang dalam pasangan boleh gagal dengan masa, terutamanya jika seseorang bergantung pada kasih sayang dan fizikal. Kewajipan dan tanggungjawab yang diandaikan apabila dua orang membuat keputusan untuk tinggal bersama kadang-kadang memaksa orang ke dalam sangkar moral di mana mereka tidak senang.

Ini adalah sebahagian dari agama-agama yang paling terkenal dan tersebar luas, adalah wajar untuk berhenti di sini kerana artikel itu terus dalam usaha untuk mengikuti aspek-aspek lain. Seperti yang saya katakan, memetik semua tradisi agama yang dikaitkan dengan cinta tidak mungkin dalam artikel seperti ini.

Cinta mengikut sains

Juga dalam kes ini, jangan harap dengan beberapa perenggan saya akan dapat mendedahkan anda kepada semua aspek saintifik yang melibatkan cinta, namun saya akan cuba membuat ringkasan.

Walaupun pengalaman saya menunjukkan kepada saya bahawa untuk beberapa tradisi-agama dan sains, mereka adalah dua aspek dalam antitesis yang jelas, bagi saya mereka tidak sama sekali. Lama kelamaan, saya menyedari bahawa sains adalah evolusi langsung falsafah yang merupakan evolusi langsung tradisi. Sehingga manusia mempunyai semua jawapan dalam ketiga-tiga aspek ini, dia tidak boleh membuat pembezaan yang jelas dan tidak seorang pun daripada mereka boleh dibatalkan kerana ramai yang ingin berlaku. Tiga perkara ini dikaitkan dengan satu sama lain kerana sejarah adalah kehidupan moden. Walaupun satu hari aspek yang paling purba sepatutnya hilang, saya yakin bahawa kita akan kehilangan banyak makna kehidupan, kegembiraan dan daya tarikan yang harus dibawa oleh kita masing-masing.

Saya ingin membawa beberapa contoh visi bodoh dan membandingkannya antara satu sama lain tetapi artikel ini menjadi terlalu lama.

Sains adalah sesuatu yang luar biasa, ia adalah apotheosis sebab manusia, ia adalah salah satu aspek yang menjadikan manusia unik berbanding spesies lain. Walau bagaimanapun, lucu adalah untuk menganggap bahawa ia adalah sains, menjejaskan visi banyak tradisi, yang menunjukkan bahawa manusia itu tidak sama sekali unik dan ia hanya haiwan yang lebih bijak daripada yang lain.

Dengan cara yang sama, sains moden mencadangkan bahawa cinta tidak lebih daripada sekumpulan reaksi kimia tanpa membuat sebarang perbezaan di antara sebab-sebabnya. Selepas itu, dengan peningkatan dalam pendidikan dan bilangan individu dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kami menghargai kepelbagaian pelbagai ilmu.

Sesetengah aspek cawangan dipanggil psikologi positif menentukan cinta dengan satu set momen mikro. Ini akan menjadi sambungan biokimia otak antara individu. Neurologi dan psikiatri menunjukkan bahawa terdapat interaksi biokimia yang sangat spesifik dan boleh diukur yang bagaimanapun tidak boleh diterbitkan semula untuk alasan etika pada masa ini. Sesetengah saintis juga enggan memberi makna kepada perkataan cinta kerana mereka mengatakan ia tidak wujud.

Secara lebih khusus, mereka menggantikan perkataan cinta dengan "ilusi cinta". Perasaan ini akan berlaku secara eksklusif daripada peningkatan oksitosin dan dopamin dalam darah. Sesetengah mungkin berpendapat bahawa kenaikan oxytocin dan dopamin boleh menjadi kesan tetapi bukan sebab tetapi dengan sains ia tidak berfungsi dengan cara itu.

Oleh kerana percubaan pada manusia tidak dipertimbangkan, untuk kebanyakan kain sosial global yang boleh diterima, sejauh yang saya tahu, ahli sains menumpukan pada bereksperimen dengan haiwan intelektual yang kurang berkembang. Contohnya Abigail Marsch dari Persatuan Kimia Amerika akan menggambarkan satu eksperimen dengan liang dalam video. Oleh kerana haiwan ini monogami walaupun pasangan itu mati, ia telah memutuskan untuk mentadbir ubat-ubatan yang menghalang penghambatan oxytocin. Telah diperhatikan bahawa kekosongan yang dipersoalkan, meninggalkan berkabung, segera menghiburkan dirinya bertentangan dengan sifat intrinsik spesiesnya.

Akan tetapi, menarik untuk diperhatikan, bagaimanapun, eksperimen-eksperimen seperti itu dilakukan pada haiwan yang memandang sudut pandang seksual semata-mata kerana saya tidak mempunyai berita tentang kajian yang boleh dipercayai yang dapat membuktikan bahawa cinta platonik yang dialami oleh haiwan dapat dikendalikan atau diinduksi. Walau bagaimanapun, terdapat kajian yang membuktikan bahawa walaupun haiwan mengalami cinta platonik dan bahkan tumbuhan, dengan cara mereka sendiri dan dengan mekanisme yang berbeza.

Saya mengagumi walaupun, walaupun sains tidak setakat kepastiannya, hakikat bahawa ramai individu membaca artikel di internet, percaya bahawa semua yang mereka baca benar-benar benar atau benar-benar salah. Saya percaya bahawa dalam mana-mana peraturan terdapat pengecualian dan dalam aspek kehidupan apa pun yang menawarkan kita, selalu ada nuansa kerana dunia tidak hitam dan putih.


it | en | zh | es | ar | pt | id | ms | fr | ja | ru | de

// 2018-03-19 - 2019-06-29 // @ignisheart #pengalaman #perasaan #suka #psikologi #kemanusiaan

044.EU | Home | Syarat | Privacy | Penyalahgunaan | Hashtag